De Groene Loper moet veiliger en leuker worden voor voetgangers en fietsers. Daarom lanceert de gemeente het idee van de ‘Flaneer-etiquette’. Die etiquette staat voor de afspraak dat op het Gravelyn-middenpad stapvoets wordt gereden, flaneren dus. Wie sneller wil, kan als fietser terecht op de rijbaan.

Tussen de Geusselt en de Kennedysingel worden de komende weken borden geplaatst die uitleggen wat met het flaneer-idee wordt bedoeld. Ook komt er een publiciteits-campagne om het idee te laten landen zodat voortaan op de Groene Loper inderdaad stapvoets wordt gefietst. In het najaar wordt de Groene Loper aangepast om middenpad en rijbanen veiliger te maken. Onder meer komen er verkeersdrempels en zebra’s op de kruisingen van de Groene Loper.

Buurtbewoners denken mee
Een meedenk-groep van tien buurtgenoten van de Groene Loper heeft meegewerkt aan het bedenken en uitwerken van het Flaneerpad. Samen met professionals is gekozen voor het idee van de nieuwe flaneer-etiquette om vooral het langzame tempo op het middenpad te benadrukken.

Corné Rutten van de meedenk-groep: “Flaneren, je rustig voortbewegen en de tijd nemen, staat hierbij centraal. Het sluit aan op een stukje Maastrichtse mentaliteit. Op het Flaneerpad wordt iedereen uitgenodigd om stapvoets en vooral relaxt te genieten van de omgeving. Dit kan zowel te voet als op de fiets. Binnen de meedenk-groep vinden we het belangrijk dat de langzame fietser van het middenpad gebruik kan blijven maken.” Corné is 27 jaar en ervaringsdeskundige. Hij woont in de Torenflat. Corné fietst dagelijks naar zijn werk bij station Maastricht-Noord. In zijn vrije tijd wandelt of jogt hij graag op het middenpad.

Speciale borden
Het Flaneerpad krijgt speciaal ontworpen borden met een andere vorm dan die van gewone verkeersborden. De groene en beige kleurstelling past bij de omgeving. De borden komen onder meer te staan bij zitbanken en oversteekplaatsen. Ook komen er markeringen op de bestrating van de toegangspaadjes. Fietsers worden aangemoedigd om langzaam te rijden op het middenpad of te kiezen voor de rijbaan als ze sneller willen fietsen. Op de rijbaan komt een nieuw symbool van een ‘doorfietser’. Dit symbool waarschuwt automobilisten voor fietsers. Met informatieborden, wegmarkeringen en publiciteit worden verkeersdeelnemers en omwonenden geïnformeerd over de Flaneer-etiquette. De inrichting van het Flaneerpad start 8 april en zal waarschijnlijk duren tot 21 april. Woensdag 23 april is de officiële opening.
Meer informatie:  www.maastrichtbereikbaar.nl/flaneerpad.
Of: www.maastrichtbereikbaar.nl/strollingtogether (English)

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *