NB. Zie ook bericht 22-6 voor een update over de vergunningverlening KKC de Loper,

Op 25 maart heeft “Maastricht van Nu” raadsvragen gesteld over de ontwikkelingen in het Buurtpark / Leeuwenpark, midden in het Wittevrouwenveld. Deze vragen hebben betrekking op de visie en voortgang van de ontwikkelingen in en rondom het Leeuwenpark. Het gaat hierbij om de nieuwe invulling van de school, de bouw van de ‘beweegbox’ naast het Trefcentrum, de herinrichting van het Leeuwenpark, de mogelijke bouw van aanvullende woningen, de rol van het Trefcentrum als sociaal middelpunt, en hoe de sociale veiligheid in dit relatief kleine gebied gewaarborgd kan worden. De vragen zouden oorspronkelijk op 25 april beantwoord moeten zijn.

Op 15 mei werd een tussenbericht op de raadsinformatie-pagina geplaatst, waarin uitstel van de beantwoording tot week 22 werd aangekondigd. Uiteindelijk werden de vragen aan het college van B&W op 3 juni formeel beantwoord. Klik hier voor de vragen én de beantwoording.

Samenvatting van de antwoorden

De samenvattende “woordwolk” van de antwoorden op de raadsvragen bevat termen zoals: “samenwerken, overleggen, integraal afstemmen, wordt momenteel bekeken, diverse projectleiders, onderzoek naar de impact op het Leeuwenpark, sociaal veilig, de oorspronkelijke visie wordt bekeken en mogelijk aangepast”. Hoewel deze termen mooi klinken, wordt nergens concreet antwoord gegeven op de vragen. En dat voor een cruciaal project in het Wittevrouwenveld, een project dat sinds 2016 in de lucht hangt en in 2019 concreter gemaakt werd.  We verwijzen hier naar de RIB (Raadsinformatiebrief) uit februari 2021 over de “Positionering IKC De Groene Loper”, waarin de relaties binnen het gebied, de kansen en de tijdlijn worden geschetst. Het IKC De Groene Loper zou de trekker voor het gebied moeten zijn.

Als Buurtnetwerk Wittevrouwenveld hebben we via onder andere het “trekkersoverleg” de plannen in het gebied van input voorzien. We hebben samen met de gemeente twee keer een buurtcafé georganiseerd om de plannen toe te lichten en informatie / wensen van belanghebbenden en bewoners op te halen.  Daarnaast heeft de gemeente eind 2023 een brede enquête over de toekomst van het Leeuwenpark uitgezet onder de buurtbewoners. De respons op de enquête en de resultaten zijn duidelijk (zie: https://rb.gy/pall7u).

De nietszeggende antwoorden op de raadsvragen bevatten onbevredigend ambtelijk jargon, scheppen nergens duidelijkheid en worden vrijwel nergens concreet. Een voorbeeld is het antwoord op vraag 3: “Welke afdeling, team of projectleider is verantwoordelijk voor de integrale afstemming en aansturing die recht doet aan een sociaal veilig toekomstig gebruik van het gebied?Het antwoord:Bij de uitwerking van de plannen worden, zoals te doen gebruikelijk, alle relevante disciplines van de gemeente en de organisaties die aan de plannen werken, betrokken”. Kortom, een onbevredigend algemeen antwoord zonder concrete informatie of zelfs maar een antwoord op de vraag.

In de antwoorden aan de raad wordt gesuggereerd dat alles onder controle is en dat er geen problemen zijn. Alles zou volgens de antwoorden op rolletjes lopen.

Conclusie van Buurtnetwerk Wittevrouwenveld

Wij, als Buurtnetwerk Wittevrouwenveld, herkennen ons totaal niet in deze antwoorden. Op basis van onze ervaringen van de afgelopen jaren, kunnen we niet anders concluderen dan dat er geen sprake is van een integrale visie, aanpak en planning voor het Leeuwenpark in combinatie met het KKC De Groene Loper. 

Het is duidelijk dat er, met betrekking tot het KKC, problemen zijn in het financierings- en vergunningentraject. Intussen wordt er geen vooruitgang geboekt voor het KKC De Groene Loper, het Leeuwenpark en de integrale aanpak. Verdere vertraging is in het belang van de buurt en de betrokken scholen / schoolkinderen die het KKC moeten gaan bevolken volgens ons niet langer een optie.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *